Plusz 1,25 milliót adunk!

Aki Mórahalmon vesz telket, épít házat vagy kapcsolódik be új lakás vásárlásával a CSOK programba, az családonként maximum 1 millió forint vissza nem térítendő önkormányzati támogatást kap. És 250 ezer forintig a ház tervezési költségét is álljuk. A feltételekről érdeklődjön INFO vonalunkon!

25 éves

Közszolgák, jeles polgárok további támogatása

A város szolgálatában kiemelkedő tevékenységet nyújtó polgárok vonatkozásában a Képviselő-testület egyedi döntése alapján további támogatás nyújtható.

Mindent a CSOK-ról!

Otthon morahalmon logo 2016 freklamMórahalom várja a CSOK-ot igénybe vevő családokat!

Mórahalom nem ingyentelekkel, hanem egy komplex otthon- és munkahelyteremtő kedvezményrendszerrel és a lakásépítéshez nyújtott készpénz támogatással várja azokat a családokat, akik a kormány családok otthonteremtési kedvezményét igényelve szeretnének új otthonra találni.

Otthon, Mórahalmon!

A város vezetése népességének megtartása illetve annak növekedése érdekében egy komplex, Otthon, Mórahalmon! elnevezésű csomaggal kívánja segíteni azokat a családokat, akik Mórahalmon képzelik el a jövőjüket és ehhez a kormány 10+10 milliós CSOK-támogatását is igénybe vennék. A város önkormányzata ehhez a családok otthonteremtési kedvezményén felül további komoly feltételrendszert ígér.

Plusz 1,25 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatás

Amellett, hogy a piaci árnál jóval kevesebbért biztosít kedvezményes, közművesített telkeket, számos további támogatást is kínál a betelepülni szándékozó CSOK-osoknak. 1 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt az építkezéshez, ráadásul ház építése esetén a 250 ezer forintig a tervezési költséget is átvállalja.

Keresse munkatársunkat!

A mórahalmi önkormányzat által meghirdetett otthon- és munkahelyteremtő kedvezményrendszerről az érdeklődők bővebb felvilágosítást kaphatnak Gárdián Renátától a 0662/281-022/144-es melléken, illetve a gardian.renata@morahalom.hu email címen.

MÓRAHALOM VÁROS CSOK RENDELETE

KÉRELEM LETÖLTÉSE A HELYEI LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSÉHEZ

A mórahalmi önkormányzattal együttműködő tervezők listája és elérhetősége:

Csontos Attila:
Tel: 70/ 501 30 67
Email: csatilla133@gmail.com

Talmácsi István:
Tel: 70/ 3123090
Email: talmacsi.istvan@gmail.com

Fontos Rómeó:
Tel: 70/ 5234236
Email: fontosstudio@gmail.com
http://www.fontosstudio.hu/fontos-studio

Palánkai Tibor:
Tel: 30/335 42 73
Email: palankai@t-online.hu

BAUSZER:
Tel: (62) 425 334
Email: bauszer@bauszer.hu
http://www.bauszer.hu

Tuloki István:
Tel: 30/626 37 53
Email: interragold@gmail.com

Miklós Gábor:
telefon: 30/549-8745
Email: mgterv@gmail.com

Sz. Fehér Éva:
telefon: 30/391-0875
Email: feher123@freemail.hu

A város önkormányzata a megvásárolt telek összegének egy részét elszámolhatóvá teszi és a banki ügyintézésben is segít. Emellett társasházépítésbe fogunk, és a betelepülők hozzátartozóinak létrehozzuk az idősek garzonháza programot is.

Mórahalom város önkormányzata több pénzintézettel is partneri kapcsolatot kötött, hogy az aktuális banki és hitel ügyintézési kérdésekben a CSOK-ot igénylő családok segítségére legyen.

A partnereink:

otp

pillér1

A 2015. július 1-től bevezetett vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) 2016. január 1-jétől még kedvezőbb feltételekkel igényelhető.

Az új lakást építő vagy vásárló két- vagy többgyermekes családok esetében jelentősen emelkedik a támogatás mértéke, valamint a támogatási rendszer is egyszerűbbé, áttekinthetőbbé válik.
csok-tablazat-uj-03
A legfontosabb, a feltételrendszer egészét érintő változások a következők:

 • A lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál (az alapösszegre rakódó 10, 20, illetve 30%-os energetikai bónuszok megszűnnek). Ezzel a rendszer jelentősen egyszerűsödik.
 • Eltörlésre kerül a támogatható ingatlanokra előírt 160 m2-es felső mérethatár, tehát az ennél nagyobb hasznos alapterületű ingatlanokra is igényelhető lesz a CSOK.
 • Külföldön szerzett biztosítási jogviszony is beleszámít az előírt fél éves biztosítási időszakba, ami elősegítheti azt, hogy a határon túl munkát vállaló fiatalok hazatérve le tudjanak telepedni.
 • Az előre (a jövőre nézve) vállalt gyermekek esetében elegendő lesz, ha csak az egyik szülő 40 év alatti (jelenleg mindkét szülő esetében fenn kell állnia e feltételnek).
 • A nem felsőoktatási intézménybe járó gyermekeket 16 év helyett már 20 éves korukig figyelembe lehet venni az igénylésnél.
 • használt lakóingatlanok vásárlása vagy bővítése esetén járó CSOK alapösszege 10%-kal emelkedik, így egy gyermek után (az ingatlan méretétől függően) 550.000 – 600.000 Ft, két gyermek után 880.000 – 1.430.000 Ft, három gyermek után 1.320.000 – 2.200.000 Ft, négy vagy több gyermek után 1.760.000 – 2.750.000 Ft jár majd (vagyis gyermekszám és ingatlanméret alapján a családok 90%-a 50.000 – 250.000 Ft-tal magasabb összeget kaphat).
 • Az újonnan épített vagy vásárolt lakóingatlanok esetében a fentiek mellett a következő változások várhatók:

– A kedvezmény összegének meghatározásánál (az energiahatékonysági szint mellett) a lakóingatlan méretét sem kell figyelembe venni, kizárólag a gyermekszámot.

– Az egy négyzetméterre számított 300.000 / 350.000 Ft-os felső vételár korlátozás eltörlésre kerül, így nem lesz limitálva a megvásárolható ingatlan értéke.

– Az egy- és kétgyermekes (vagy ennyi gyermeket vállaló) családok esetében a támogatható legkisebb ingatlanméretre vonatkozó (40, ill. 50 m2-es) korlátozás szintén eltörlésre kerül, tehát ennél kisebb hasznos alapterületű ingatlanra is igényelni lehet majd a CSOK-ot.

– A kedvezmény alapösszege az alábbiak szerint emelkedik:

 • Egy gyermek esetén a jelenlegi 500.000 – 600.000 Ft közötti összeg egységesen 600.000 Ft-ra nő (ez 20%-kal magasabb, ill. változatlan összeget jelent).
 • Két gyermek esetén a jelenlegi 800.000 – 1.300.000 Ft közötti összeg egységesen 2.600.000 Ft-ra nő (az emelés így legalább kétszeres, legfeljebb 3,25-szörös – átlagosan tehát két és félszeres – mértékű)
 • Három vagy több gyermek esetén a jelenlegi 1.200.000 – 2.500.000 Ft közötti összeg egységesen 10.000.000 Ft-ra nő (az emelés mértéke így legalább négyszeres, legfeljebb 8,33-szoros, átlagosan tehát mintegy hatszoros).

Az új lakóingatlant építő vagy vásárló családok közül azoknál, akik jelenleg három vagy több gyermeket nevelnek, illetve a jövőben (a meglévő gyermekeket is figyelembe véve) legalább három gyermek felnevelését vállalják, a „normál” szabályokhoz képest az alábbi többlet kedvezmények vehetők figyelembe:

 • Az eddigi legfeljebb két gyermek helyett akár legfeljebb három gyermeket is lehet majd előre vállalni, melynek határideje 10 év lesz. (A 10 éves határidő akkor is irányadó, ha a meglévők mellé csak egy vagy két gyermeket vállalnak, de ezzel a gyermekek létszáma eléri a legalább három főt.)
 • Azokat a gyermekeket is figyelembe lehet venni a kedvezmény összegének megállapításánál (beleszámítanak a gyermekszámba), akik után korábban már igénybevett CSOK-ot (ill. a korábbi lakásépítési támogatást vagy „szocpol”-t) a család, azzal, hogy a korábban kapott támogatás összegét a 10 millió Ft-os kedvezményből le kell vonni.
 • A jelenlegi 60, ill. 70 m2-es alsó méretkorlát lakás esetében egységesen 60 m2-ben, családi ház esetében 90 m2-ben lesz meghatározva.
 • Nem feltétel, hogy az igénylőnek vagy családtagjainak ne legyen meglévő lakástulajdona vagy haszonélvezeti, használati joga a kedvezmény igénylésekor.
 • Az érintett háromgyermekes családok az általuk felvett lakáscélú kölcsönhöz kedvezményes állami kamattámogatást is igényelhetnek, melynek révén az általuk fizetendő kamat mértéke nem haladhatja meg a 3%-ot. A kamattámogatás maximális időtartama 25 év, és legfeljebb 10 millió Ft kölcsönösszegig igényelhető.

A CSOK bővítésével egyidejűleg ugyanakkor – a visszaélések kiszűrése érdekében – több plusz feltétel, biztosíték is beépítésre kerül a rendszerbe. Így a CSOK igényléséhez szükséges lesz:

– a büntetlen előélet (vagyon elleni bűncselekmények tekintetében);

– annak igazolása, hogy az igénylőt az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybevett CSOK vagy „szocpol kedvezmény” visszafizetésére.

Ezen túlmenően a három- vagy többgyermekes, új ingatlant építő vagy vásárló családoknál az alábbi többletfeltételek is előírásra kerülnek:

– az igénylő a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nincs nyilvántartva (nincs a mindenkori minimálbér egyhavi összegét meghaladó, több mint 90 napja lejárt hiteltartozása);

– az igénylést megelőzően – a „normál” esetben előírt 180 nap helyett – legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, ezen belül pedig minimum az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet is végzett (melybe nem számít bele a közfoglalkoztatás);

– amennyiben a felvett CSOK összegét vissza kell fizetni, a késedelmi kamat mértéke ez esetben a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse.

A teljes kormányrendelet innen letölthető.