Telek értékesítés: Tóth Szilárd 62/281-022/169-es mellék, CSOK támogatás: Gárdián Renáta 0662/281-022/144-es mellék

Eddig több mint 34 ezer család vette igénybe a csokot – Mórahalmon is népszerű

//Eddig több mint 34 ezer család vette igénybe a csokot – Mórahalmon is népszerű
­

Eddig több mint 34 ezer család vette igénybe a csokot – Mórahalmon is népszerű

Eddig összesen 34 500 család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a tavaly júliusi bevezetés óta, ami összesen 81,5 milliárd forintos támogatást jelent – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A kormány képviselője kiemelte, a csok népszerűségének folyamatos növekedését jól mutatja, hogy a novemberi lezárt adatok szerint újabb 10 százalékkal bővült a támogatottak köre. Novák Katalin hangsúlyozta továbbá, hogy a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást megkapók 82 százaléka vállalt előre gyermeket, ami jól mutatja, hogy a csok az otthonteremtés mellett a gyermekvállalást is képes ösztönözni. A kabinet szeretné, ha a magyar családok is éreznék, hogy Magyarország erősödik, ezért a következő évben több pozitív változás is történik az érdekükben – fejtette ki az államtitkár, kiemelve, hogy a 2017-es költségvetésben minden eddiginél nagyobb, összesen 211 milliárd forintos, felülről nyitott keret áll rendelkezésre az otthonteremtési programra. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország jövőre az OECD-átlag közel kétszeresét, a GDP 4,7 százalékát fordítja a családok támogatására – tette hozzá. Novák Katalin emlékeztetett, az otthonteremtési program részét alkotja a csok vissza nem térítendő támogatása és kedvezményes hitelkonstrukciója mellett az áfavisszatérítés lehetősége, a 27-ről 5 százalékra csökkentett kedvezményes áfakulcs, a nemzeti otthonteremtési közösségek rendszere, továbbá az egyszerűsített építési eljárás. Az államtitkár a kifizetett támogatásokra példaként említette, hogy eddig 4500 család vette igénybe az áfavisszatérítés lehetőségét, összesen 19 milliárd forint értékben. Novák Katalin emellett megjegyezte, a családtámogatások fontos részét jelentik még az adókedvezmények is, amit több mint egymillió család vehet igénybe. Ráadásul 2017-ben tovább növekszik a két gyermeket nevelők adókedvezménye, ami évente 60 ezer forintos többletmegtakarítást jelent majd az érintett családoknak – fejtette ki az államtitkár, hozzátéve, az első házasok a jövő évtől már két évig vehetik igénybe a havi 5 ezer forintos adókedvezményt, továbbá a minimálbér 15 százalékos emelésével a gyed maximális összege is emelkedik: a jelenlegi 155 400 forintról 178 500 forintra, ami mintegy 84 ezer gyermekes szülőnek jelent többlettámogatást.

Otthon, Mórahalmon: már a kétgyermekes családok is megkaphatják az önkormányzati támogatást

Mórahalom számos további önkormányzati támogatást nyújt a kormány családi otthonteremtési kedvezmény programján túl. A város a CSOK-ra jogosult háromgyermekes családok mellett a jövőben a kétgyermekes betelepülni vágyó családoknak is biztosít kedvezményeket a 6200 lakosú kisvárosban.

op 510 x 250 2016 elado telkek 05.31 v2

Mórahalom még az év elején a CSOK-os otthonteremtési támogatásra épülő komplex programot indított, amely nem csupán kedvezményes építési telkeket kínál. A város önkormányzata társas-, sor- és garzonházprogramot is indított, illetve az ipari park cégeivel összefogva a munkahelyteremtést is támogatja. Ráadásul 1 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt az építkezéshez és 250 ezer forintig segíti a tervezési költséget is. Mindezek mellett az önkormányzat a megvásárolt telek összegének egy részét is elszámolhatóvá tette, és a banki ügyintézésben is segít.

Az önkormányzati támogatás eddig csak a háromgyermekes családokra vonatkozott, a város képvidelő testülete azonban kibővítte a támogatottak körét: a jövőben a támogatás-rendszer a CSOK-jogosult kétgyermekes családokra is kiterjed, amennyiben építkeznek vagy új lakást vásárolnak.

A kétgyermekes családoknak nyújtandó támogatás összege családonként 500 ezer Forint, továbbá a tervezéshez kapcsolódó 250 ezer Forintos támogatást is igénybe vehetik.

Sokan érdeklődnek Mórahalmon a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) miatt összközművesített önkormányzati telkek iránt, az igénylők a Kissori út, az Erzsébet királyné útja és a Vállalkozók útja között kialakított telkek közül választhatnak. Itt gyakorlatilag egy teljesen új városrész épül.

Tavaly év végi bevezetése óta a lakosság csaknem 94%-a értesült a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről. A magyar háztartások 40%-a, vagyis 1,6 millió család jogosult a CSOK-ra, közülük mintegy 17%-uk tervezi, hogy élni fog a lehetőséggel. Szakemberek szerint a kormány által 2015-ben bevezetett intézkedés jelentősen javíthat a családok lakhatási körülményein.

Hozzászólások lezárva.