Mórahalom számos további önkormányzati támogatást nyújt a kormány családi otthonteremtési kedvezmény programján túl. A város a CSOK-ra jogosult háromgyermekes családok mellett a jövőben a kétgyermekes betelepülni vágyó családoknak is biztosít kedvezményeket a 6200 lakosú kisvárosban.

Mórahalom még az év elején a CSOK-os otthonteremtési támogatásra épülő komplex programot indított, amely nem csupán kedvezményes építési telkeket kínál. A város önkormányzata társas-, sor- és garzonházprogramot is indított, illetve az ipari park cégeivel összefogva a munkahelyteremtést is támogatja. Ráadásul 1 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt az építkezéshez és 250 ezer forintig segíti a tervezési költséget is. Mindezek mellett az önkormányzat a megvásárolt telek összegének egy részét is elszámolhatóvá tette, és a banki ügyintézésben is segít.

Az önkormányzati támogatás eddig csak a háromgyermekes családokra vonatkozott, a város képvidelő testülete azonban kibővítte a támogatottak körét: a jövőben a támogatás-rendszer a CSOK-jogosult kétgyermekes családokra is kiterjed, amennyiben építkeznek vagy új lakást vásárolnak.

A kétgyermekes családoknak nyújtandó támogatás összege családonként 500 ezer Forint, továbbá a tervezéshez kapcsolódó 250 ezer Forintos támogatást is igénybe vehetik.

Sokan érdeklődnek Mórahalmon a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) miatt összközművesített önkormányzati telkek iránt, az igénylők a Kissori út, az Erzsébet királyné útja és a Vállalkozók útja között kialakított telkek közül választhatnak. Itt gyakorlatilag egy teljesen új városrész épül.

Tavaly év végi bevezetése óta a lakosság csaknem 94%-a értesült a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről. A magyar háztartások 40%-a, vagyis 1,6 millió család jogosult a CSOK-ra, közülük mintegy 17%-uk tervezi, hogy élni fog a lehetőséggel. Szakemberek szerint a kormány által 2015-ben bevezetett intézkedés jelentősen javíthat a családok lakhatási körülményein.