Mórahalom nem áll meg: az évről évre gyarapodó és tudatosan fejlesztett város az Európai Unió 2020-ig tartó időszakában is számos pályázati lehetőséget kihasznál. A következő pár évben teljesen átalakul a belváros, fejlesztik az óvodát, a bölcsődét és az erdei iskolát, a város oktatása is új lendületet kap, de az ipari park és a mezőgazdasági termelők is részesülnek a fejlesztésekből. Összesen közel két milliárd forint jut Mórahalom álmainak beteljesülésére a Terület- és településfejlesztési Operatív Programból.

A Zöld Város kialakítása elnevezésű beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban megvalósuló fejlesztések közül a legnagyobb Mórahalmon, közel 540 millió forint összköltségű. Ezzel együtt a leglátványosabb változást is e pályázat hozza, hiszen a Fesztivál köz, Tömörkény utca és a Röszkei út által határolt terület teljesen átalakul: barátságosabb és sokkal zöldebb lesz belváros, ahol lehet majd sétálni, szórakozni és pihenni.

IntegrÁLOM címmel szoft elemeket tartalmazó pályázatot valósít meg TOP-os forrásból Mórahalom. A program kevésbé látványos, ám annál fontosabb elemeket tartalmaz a város hátrányos helyzetű lakossága számára. Az akcióterület körülbelül 300 fős lakossága képzéseken, tanfolyamokon, közösségi programokon, egészségnevelési vagy jogi tanácsadásokon vehet részt a támogatásnak köszönhetően. A program közvetve az egész lakosságot érinti; a cél, hogy a három éves program végére csökkenjen a szegregáció Mórahalmon.

A Foglalkoztatási Együttműködés célja Mórahalmon és térségében, hogy megoldást találjon a megyében tapasztalható szakképzett munkaerő hiányára. A programban a térség települései is részt vesznek, illetve a Szegedi Szakképzési Centrum, a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Járási Hivatal és Kistelek is szerephez jut. A térség települései Mórahalom vezetésével olyan programot dolgoztak ki, mely az érintettek igényeire alapozva segítene szakképzett munkaerőt találni például az Ipari Parkban lévő vállalkozások számára. Ezt célzott szakképzési programokkal szeretné a város megoldani. Mindez elősegíti, hogy a munkanélküli lakosság helyben találjon állást, s így még többen dönthetnek Mórahalom mellett családalapítás és otthonteremtés kapcsán. A Foglalkoztatási Paktum a következő három évben jelentős összeggel, 474 millió forinttal járul hozzá a térség munkaerőpiaci fejlesztéséhez, és több száz, helyben lévő munkahely betöltéséhez.

Kapcsolódva a Foglalkoztatási Paktumhoz, Mórahalom feltett célja megfelelő, helyben elérhető szakképzési helyszínt létrehozni. A Kormányablak épülete mögötti területen már épül az új oktatási központ, mely a Szegedi Szakképzési Centrum szakmai támogatása mellett nyújt új lehetőségeket fiataloknak és a tartósan munkanélküli lakosságnak.

Szintén TOP-os fejlesztésiből valósul meg a Mórahalmi Napköziotthonos Óvoda korszerűsítése, melynek csoportszobáit mindkét telephelyen, az Egyenlőség utcában és a Barmos György téren is fejlesztik. A Huncuthalom Gyerekvilág Bölcsőde pedig egy új csoportszobával fog bővülni mindösszesen 80 millió forint értékben.