A 30 év alattiak kétharmada 3 éven belül költözne, lehetőség szerint egy háromszobás lakásba. Minden harmadik megkérdezett akár hitelt is felvenne céljai eléréséhez – derül ki az OTP Bank és a Szeretlek Magyarország portál közös kérdőíves felméréséből. Az ár mellett a legnépszerűbb ingatlan választási szempont az elhelyezkedés, illetve a könnyű megközelíthetőség.

Május elején a népszerű portál több mint 800 látogatója töltötte ki az otthonteremtési, lakásvásárlási szándékokat feltérképező kérdőívet. A kitöltők többségében 30 év alatti fiatalok, így nem meglepő, hogy a legtöbben (53%) még otthon laknak. Akad azért szép számmal közöttük olyan is, aki már albérletben (24%), saját lakásban (17%), illetve kollégiumban, szolgálati lakásban (6%) él. Aki már elköltözött a szülőktől, az leginkább a tanulmányai miatt tette, de a válaszadók kb. tizede a párjával való összeköltözést, 1%-uk pedig az első gyermek érkezését említette indokként. A költözést néhány esetben a jobb adottságú lakás iránti igény motiválta.

Milyen lakásra vágynak a fiatalok?

Az ideális lakás paraméterei jól behatárolhatóak. Az álomotthon legyen háromszobás, vagy még nagyobb – nyilatkozta a kérdőívet kitöltők háromnegyede -, és négyzetméterben is a minél több a jobb. Minden harmadik válaszadó száz négyzetméter feletti lakásra vágyik, de a fiatalok fele megelégedne az 50-100 négyzetméteressel is. Egyébként a kérdőívet kitöltők többsége (56%) most is éppen saját otthonra gyűjt.

op 510 x 250 2016 elado telkek 05.31 v2

És hogy mi számít a lakásválasztáskor? Leginkább az ár, ezt követi az elhelyezkedés és a lakás állapota. Kevésbé fontos a fekvése és a felszereltsége, még kevésbé a szomszédság és – ami a szakértők számára meglepő – a finanszírozhatóság kérdése. „Az ingatlanvásárlás életünk egyik legjelentősebb döntése – mondja Kormos Zoltán, az OTP Bank lakáshitelezésért felelős vezetője. – Korábbi, a pénzügyi döntéshozatalt vizsgáló kutatásaink szerint az emberek legalább fél évig keresik a tökéletes otthont, de legfeljebb egy hónapot szánnak arra, hogy utánanézzenek a finanszírozási lehetőségnek. Pedig a bankoknál igénybe vehető állami támogatású eszközökkel több millió forintot is spórolhatnak a lakásvásárláskor. Érdemes előzetesen tájékozódni a banki tanácsadóknál az elérhető lehetőségekről. Így kiderülhet, meddig nyújtózkodhat az ember, vagy adott esetben az, hogy több pénz áll rendelkezésre a vásárláshoz, mint gondolná.”

Az igazgató szavait alátámasztják a további válaszok is – a fiatalok tisztában vannak azzal, hogy szükség lesz valamilyen külső pénzügyi segítségre. Kétségtelen, hogy a felmérésben résztvevők fele önerőből, vagy családi segítségből szeretné megvásárolni új otthonát, azonban közel ugyanennyien vennének igénybe lakáshitelt, illetve állami támogatású pénzügyi lehetőségeket, lakástakarékot, kedvezményes hitelt, vagy akár a lakáshitel cafeteriát. A költözés idejét tekintve nagy szórást mutatnak a felmérés eredményei. A válaszadók 25 százaléka egy éven belül, újabb huszonöt százalékuk 2-3 éven belül váltana lakást. Összességében 10 éven belül a válaszadók háromnegyede elköltözne a jelenlegi otthonából. Minden negyedik, lakáshitellel eddig soha nem élő fiatal, a váltáshoz tervezi, hogy felvesz.