Önkormányzati támogatással, társasház és garzonlakások építésével, olcsó telkekkel és az adminisztrációs ügyek gyors intézésével segíti a mórahalmi önkormányzat a lakásra vágyó családokat. A könnyebb tájékozódás érdekében külön honlapon gyűjtötték össze az otthonteremtéssel kapcsolatos összes információt, és egyablakos ügyintézéssel gyorsítják fel a folyamatokat.

Saját otthonteremtési programmal és olcsó telekkel is segíti a mórahalmi önkormányzat a településen élő vagy letelepedni kívánó családokat. A helyhatóság nem csupán pénzbeli támogatást nyújt az érdeklődő családoknak, hanem a szervezésben is részt vállal, lakásépítésre is vállalkozik, de segít az álláskeresésben is -írja a Magyar Nemzet.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében kapott támogatáson túl az önkormányzat 250 ezer forint segítséget biztosít a háromgyermekes családoknak, amelyet a tervezéshez vagy az építési művezetéshez használhatnak fel. Emellett egymillió forinttal segíti azon családok otthonteremtését, amelyek jogosultak a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatásra, valamint az ugyancsak tízmillió forintos kedvezményes kamatozású hitelre. S hogy ne kerüljön egy vagyonba a telek, 400 forintos négyzetméteráron kínálják az 500 és 1500 négyzetméter közötti területű önkormányzati telkeket.

Amennyiben valaki nem akar építkezésbe kezdeni, akár a település által tervezett társasházban is választhat magának új lakást. Mostanáig a tervezett 26 lakásból 4 talált gazdára. Fontos, hogy ennél a konstrukciónál a polgármesteri hivatal vállalja az ügyintézést is. De a gyorsabb és hatékonyabb tájékozódás érdekében, a település honlapjához kapcsolódva, külön csok-honlapon foglalják össze a kínált lehetőségeket és a tudnivalókat, illetve egyablakos ügyintézéssel segítik a családokat.

További lehetőség, hogy azok is egymillió forint támogatást kapnak lakásgondjuk megoldásához, akik idős emberektől vásárolnak lakást vagy házat, amennyiben az eladó beköltözik az önkormányzat által épített garzonházba. Ugyancsak segítség lehet, hogy a jövő évtől ösztöndíjprogramot írnak ki, amellyel a felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalokat segítik.

A mórahalmi önkormányzat otthonteremtési rendszerének egyik legfontosabb eleme, hogy az álláskeresésben is támogatják a családokat. A város ipari parkjában megtelepült vállalkozásokkal összefogva a csok-honlapon folyamatosan közlik, milyen munkakörökben keresnek dolgozókat a cégek. További ösztönző, hogy a vállalkozások jó része az önkormányzati támogatáson túl munkáltatói segítséget is nyújt az építkezésbe vagy lakásvásárlásba vágó családoknak, amely esetenként nagyobb összegű lehet, mint a városi támogatás.