Nem csupán ingyen telekkel és anyagi támogatással csábítják a CSOK-osokat Csongrád megye településein, Mórahalmon például az ipari park munkáltatóival komplex programot indítanak.

Speciális kedvezményrendszert alakít ki Mórahalom, a Homokhátság gyöngyszeme nem kínál ingyen telket a letelepedést fontolgató családoknak, hanem az ipari parkkal közösen indítanak egy komplex projektet. „Köztudott, hogy egyes ágazatokban hiányszakmák alakulnak ki, és ha valaki ezekre a szakágakra fókuszálva a mórahalmi ipari park munkáltatóinál jelentkezik, akkor az önkormányzat által biztosított vissza nem térítendő anyagi segítségnyújtáson kívül a munkáltatói támogatásokat is meg tudja szerezni. Akár több millió forint is lehet a város és a munkáltató által nyújtott visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő anyagi támogatás az otthonteremtéshez” – mondta el a szegedma.hu-nak Nógrádi Zoltán polgármester.

Hozzátette, a kedvezményrendszer elemeit hamarosan összegzik a felek, és egy külön kommunikációs felületen tájékoztatják azokat, akik a jövőjüket a homokháti kisvárosban képzelik el. A városvezető elmondta, egyablakos ügyintézési rendszert alakítanak ki, ahol segítséget nyújtanak banki kérdésekben, a tervezésben, illetve még olyan speciális igényekkel is foglalkoznak, ha valaki idős hozzátartozóját is Mórahalomra szeretné költöztetni. Számukra egy garzonház program indul ugyanis Mórahalmon. „Társasházépítés szervezésben is közreműködünk, de ha valaki mindent teljesen ránk akar bízni, akkor akár sorház fejlesztésben is részt veszünk, vagyis az egész folyamatot segítjük szervezőként” – sorolta Nógrádi Zoltán, hogy a kedvezményes közművesített telkeken és a város stratégiai munkáltatóival kidolgozott komplex kedvezményrendszeren kívül mi mindennel segítik azokat, akik a Szegedhez közeli kisvárosban képzelik el jövőjüket.
Mórahalom egyébként azon megyei települések egyike, ahol sikerült megállítani a lakosságszám csökkenését, sőt meg is fordították a tendenciát. Jelenleg 6200-an élnek a városban, de felkészültek a növekedésre, a település megújult intézményhálózata 8500 főig bírja a kapacitásokat.